Jak na Bikepacking

S výrazem Bikepacking jste se již asi setkali, objevuje se v posledních letech stále častěji.

Co ale ten [bajkpekink] teda znamená?

Výraz Bikepacking vznikl spojením slov bike (kolo) a packing (balení). Tedy sbalení se na kolo. Jinak řečeno, spojení jízdy na kole s připevněným základním vybavením na přenocování v přírodě. Takže vlastně více či méně vícedenní terénní cykloturistika nalehko. Bikepacking propojuje všechny aspekty turistiky jakými je svoboda pohybu, nocleh a vaření v přírodě, s požitky z jízdy na kole umocněné objevováním nových, vzdálenějších míst. Ideálně bez podpory civilizace, mimo asfaltové cesty a obydlená území.

"Co si nevezu, nepotřebuji."

Nemám čas na expedici, chodím do práce.

Nezáleží na tom, zda jde o víkendové dobrodružství nebo dlouhou expedici. Je o cestování na kole minimálně s jedním přespáním (tzv. přesnocák - jeden den tam, druhý den zpět). Ano, to je důležité, alespoň jednu noc přespat v přírodě, odpoutat se od civilizace, odpočinout si, poznat více sám sebe a své kamarády.

Nemám na to kolo.

Stejně tak nezáleží na tom, jestli je vaše kolo gravel, expediční speciál nebo léty prověřené MTB. Stačí, když je plně funkční a vaším dobrodružstvím bude vše ostatní než nekonečná oprava stroje. Cílem je vyrazit ven z města a alespoň na chvíli se přiblížit přírodě a připomenout si to, na co jsme již mnozí, díky hektické době ve které žijeme, zapomněli. Bez přírody to nejde!

Nemám najeto.

Nevadí. Není to závod. Ty určuješ jak daleko dojedeš, kdy a kde složíš hlavu ke spánku. Vše potřebné si vezeš s sebou, žádná recepční na tebe nečeká.

Tak to můžu oprášit své staré brašny, namontovat nosiče a vyrazit!

Spíš ne. Tady je právě ten rozdíl proti „klasické cykloturistice“. Jestli jste četli pozorně, všimli jste si, že píšeme o terénní cykloturistice nalehko. A abychom opravdu nebyli limitováni ve svých dobrodružstvích a nemuseli se držet jen zpevněných cest, potřebujeme mít kolo zatížené jen v minimální míře a tak, aby nebyla negativně ovlivněna jeho prostupnost terénem a ovladatelnost.

Na nosiče a následné zatížení kol v jejich středech, tedy „přikování kola k zemi“ zapomeňte. Tak bychom se daleko nedostali a už první kořínek by nám ukázal, s jakým tankem máme tu čest.

Tady už přichází na řadu řeč o bikepackingových nebo také česky zvaných beznosičových brašnách. Jak název napovídá, nářadí není třeba. Jejich připevnění si většinou vystačí s více či méně propracovanými systémy popruhů a suchých zipů, což je fajn. Nejdůležitěší je ale rozmístění nákladu na kole. Beznosičové břašny jsou navrženy tak aby hmotnost nákladu zůstávala v ose kola a soustředila se k jeho středu. Tak je dosaženo téměř nezměněné průchodnosti kola terénem a je minimálně omezena ovladatelnost kola. Bingo! Jsme doma.

Budou mi takové brašničky stačit? Sbalím se do nich vůbec?

Budou. Za předpokladu, že vyberete větší varianty, máte k dispozici 16L objemu na řídítka, 16L objemu pod sedlo, v závislosti na kole a velikosti cca 4L rámová brašna a pak ještě třeba příruční brašna za představec a přídavná na řídítka. Suma sumárum, minimálně 40L objemu, kde může být minimálně 32L plně vodotěsných. Do toho se na jednu letní noc sbalíte ne? Pokud byste se opravdu nevešli, můžete vzít malý batoh, na vodu či lehké věci se může hodit. Mnohem příjemnější je ale jízda bez batohu, je lepší zatížit raději kolo a zůstat déle svěží.

Co s sebou?

Žádná věda. Spacák, karimatku, s ohledem na počasí stan nebo tarp (plachtový přístřešek), ale s dobrým plánováním můžete i bez něj, naplánujte si na spaní některý z řady turistických přístřešků a budete lehčí. (pozn. Stejně tak plánujte trasu podle studánek a pramenů ať nemusíte tahat zbytečně hektolitry vody.)

Spodní prádlo do spacáku (v propoceném oblečení spát nechcete a ničili byste spací pytel). Vrstvu oblečení navíc, večer se může trochu ochladit. Vybavení na vaření (poctivá večeře, ranní káva a snídaně je základ), nářadí na kolo, čelovku, telefon...prostě standardní turistické vybavení, tak abyste byli soběstační. Nezapomeňte na lopatku na výkaly, nikdo po vás nemusí vědět kde jste konali svoji potřebu!

Co kam?

Malý průvodce balením na fotce dole. Neberte jako pravidlo, preference jednotlivce se mohou značně lišit, obzvláště s přibývajícími zkušenostmi. 

200069_letak_A5-2

 

Tak já jedu!

Než se vydáte na své první bikepackingové dobrodružství, zvažte, zda nevzít alespoň jednoho kamaráda. Pokud nejste vlk samotář a nejste si jistí v kramflecích co se přespání týká, určitě se vám společnost hodí. Jízda bude zábavnější, můžete se dohodnout kdo poveze jaké vybavení a odlehčíte si a noc bude bezstarostná. O tom, kolik má noc u ohýnku do sebe není třeba se rozepisovat, proberete toho víc něž dost. A pokud není svolný kolega přímo z vašeho města, tím lépe. Naplánujte si trasu se styčným bodem a jen co se sjedete, můžete začít probírat první zážitky.

Poznámka:

Po uskutečněné cestě si poznamenejte vybavení, které jste vůbec nepoužili a vyškrtněte ho ze seznamu na další cestu. Tímhle postupem a s přibývajícími zkušenostmi se vaše výbava ještě zmenší, kolo bude lehčí a cestování zábavnější.

Hlavně si to užijte!

Budeme rádi, když nám o svých dobrodružstvích dáte vědět.

 Tento článek byl se svolením autorů převzat z webu www.acepac.bike