Vem batoh VEN! A nejen na podzim...

Ale jak vybrat ten správný?

Před koupí batohu je důležité ujasnit si pár věcí. Kdo ho bude nosit, při jaké aktivitě a za jakých podmínek. Dále na jak dlouho se chceme sbalit, a tím pádem tedy kolik se nám do něj má vejít věcí. A v neposlední řadě je vždy potřeba si batoh zkusit, aby dobře seděl. Obecně se batohy nejčastěji dělí podle velikosti - na malé (do 35 l), střední (od 35 do 55 l) a velké (nad 55 l). Nebo pak například podle druhu použití nebo pohlaví, respektive tělesné konstituce.

Malé batohy (do 35 l)

Ty se hodí na kratší vzdálenosti a nenáročné aktivity, kdy toho s sebou nepotřebujeme moc. Jsou lehčí, levnější a často splňují kritéria pro palubní zavazadla. Na druhou stranu se toho do nich samozřejmě tolik nevejde a bývají také méně variabilní, co se týče nastavení zádového systému.

Střední batohy (35-55 l)

Jsou vhodné na kratší výlety nebo putování "nalehko". Můžou se hodit i jako alternativa k větším batohům pro menší postavy, případně děti. Jejich výhodou oproti malým batohům bývá nejčastěji větší univerzálnost, lepší propracovanost a v některých případech i nastavitelný zádový systém.

Velké batohy (nad 55 l)

Tyto batohy oceníte hlavně při dlouhých túrách. Vejde se do nich nejvíc věcí a mívají nejlépe propracovaný zádový systém. Bývají ovšem také nejdražší a nejtěžší.

Můžete si u nás vybrat batohy značek Pinguin, Acepac, Rab, Gregory a Camelbak.