Ambasador - Filip Mihok

Kuchař, fotograf a cestovatel tělem i duší: Filip Mihok, alias Montespirit.

@montespirit.cz

Odkud pocházíš?

Jsem rodilý Ostravák. Mládí jsem strávil v podhůří Beskyd, Krkonoš a pohodové Jižní Moravy.

Kdy se v tobě probudila touha po cestování a kam vedla tvoje první cesta?

Touhu objevovat svět a zažívat dobrodružství jsem měl už jako malý kluk. Dost mě inspirovali dokumenty se Stevem Irwinem a Bearem Gryllsem. Tuhle vášeň ve mě rozvíjeli i rodiče. Dost jsme cestovali po Česku a českých horách.

Má první větší cesta byla v 18 letech. S kamarádem z gymplu jsme v zimě stopovali do Chorvatska dát si hamburger.

Které místo, destinace v tobě zanechalo největší zážitek a proč?

Těch míst a zážitků je opravdu hodně… Často vzpomínám na ty zážitky, které nebyly úplně příjemné. Byly takovou cestovatelskou zkouškou a dost mě psychicky zocelily. Třeba když jsem jel na kole kolem Pyrenejského poloostrova a ve Španělsku v parku Sierra Nevada jsem chytil horečky, průjem a na těle mi vyskočila bolestivá vyrážka. Pět dní jsem strávil sám na horách než se mi pomocí místních podařilo dostat do města do nejbližší nemocnice. Kouslo mě klíště a chytil jsem Purpurovou horečku.

Jaká je pro tebe definice svobody?

Upřímně tohle je dost obtížná filozofická otázka. Domnívám se, že SVOBODA je hlavně v Srdci a Mysli. Je to o vnitřním nastavení, které se pak projevuje zevnitř z nás do světa ven. Moc pěkná je kniha od Jacka Londona - Tulák po hvězdách. Je to příběh o vězni, který je několik týdnů ve svěrací kazajce, ale i přes to že byl zavřený v cele a v kazajce. Díky svému vnitřnímu nastavení byl svobodný. Doporučuji si ten příběh přečíst.

A otázka nakonec. Jaký z našich výrobků používáš nejčastěji?

Bezpochyby to bude péřová a lehká bunda Hill Hoody. Pokaždé mě na mých výpravách do hor zahřála a v batohu nezabírá moc místa. K ruku k ruce s ní nosím membránovou bundu Signal. Zatím mě nezklamala v dešti, vichřici ani sněhové bouři. Měl jsem jí na sobě i během zimního výstupu na nejvyšší horu Albánie Velký Korab, kde nás překvapil silný vítr a bunda mu hravě odolala. A bikepackingové brašny Acepag mě doprovázely na mé cestě na kole po Španělsku. Portugalsku a i na výpravě kolem hranic Česka.

https://instagram.com/montespirit.cz
https://facebook.com/montespirit.cz
https://montespirit.cz