Vybav se na podzimní dobrodružství

Alnes_tent-0805-2021-Norway-7919_1024

Když přijde podzim, mnozí z nás se nechají snadno zastrašit nižšími teplotami, zkracujícími se dny a pomalu se chystají trávit volný čas za pecí.

Není to chyba?
Je. Zážitky z podzimní turistiky mohou být často mnohem intenzivnější než z letní.

Proč?
Protože tiché stezky bez davů turistů, více divoké zvěře během dne, krásné podzimní barvy, zvuky větru v korunách stromů, chůze ve spadaném listí jsou jen některé z důvodů, proč je podzimní turistika něčím, co stojí za to vyzkoušet.

Kratší dny
Dny se budou s nástupem podzimu postupně zkracovat, to ale není důvod k obavám. Kratší dny znamenají dřívější aktivitu divoké zvěře za soumraku, což zvyšuje šanci ji zahlédnout. Dříve zapadající slunce nabízí proslulé podzimní západy slunce. Tady se romantikou nešetří.

„V rámci přípravy na tyto kratší dny byste si do batohu měli přibalit trochu vybavení navíc. Není od věci vzít si i třísezónní spacák a karimatku

Rychle se měnící počasí
Podzimní turistika vám často umožní zažít nádhernou slunečnou oblohu a osvěžující déšť ve stejný den, buďte připraveni si to užít, je to nenahraditelný zážitek.

Počasí na podzim může být docela proměnlivé, mnohem více než v létě. To ale není problém, pokud se správně sbalíte a budete na to připraveni.

„Na podzim je vždy dobré si sbalit nepromokavé kalhoty a bundu. V tomhle období se šetřit hmotností musí jinde.”

Extra oblečení
Pokud nechcete předčasně ukončit pozorování krásné podzimní přírody je přibalení dalších vrstev oblečení nutností. V tomto období začínají s přibývající hodinou teploty rychle klesat a je velmi snadné prostydnout, obzvláště když se přestanete hýbat.

Oblékněte si další vrstvu a větrovku nebo membránovou bundu, abyste zabránili úniku tepla a prochladnutí. To platí násobně pokud je větrno. Extra ponožky v batohu jsou vždy výhra. Věřte, není nic horšího než turistika v mokrých ponožkách!


Vhodné vybavení
Vhodná výbava pro podzimní turistiku začíná nepromokavým oblečením přes náhradní ponožky a čelovku až po Gps nebo mapu a kompas.

Horší viditelnost v kopcích a na horách může znamenat zhoršenou orientaci a nechtěné prodloužení doby v horách. Energetická tyčinka nebo jiná strava se v batohu jistě také neztratí. Ani kvalitní termoska s čajem není od věci.

Sluneční ochrana
Nezapomínejme na slunce.

Opálit se je možné i při podzimní turistice. Nemusí být zrovna jasno a teplo aby slunce opalovalo.

Sluneční brýle, opalovací krém a balzám na rty jsou nezbytnosti, které by také měly být součástí vašeho batohu po celý rok.